n de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober gaat de klok een uur terug en krijgen we een extra uur cadeau – maar als het aan de Europese Commissie ligt komt er een einde aan het verzetten van de klok. Het plan is dat landen mogen straks zelf uitmaken welke tijd ze willen aanhouden: de zomertijd of de ‘echte’ tijd.

Het voorstel is een reactie op de zomertijd- enquête van de EU, die door 4,6 miljoen inwoners van de Europese Unie werd ingevuld. Een overgroot deel van hen wil af wil van het verzetten van de klok en de meesten van het gaven aan een voorkeur voor de huidige zomertijd te hebben. Vooral Duitsers zouden massaal aan de enquête hebben deelgenomen.

Biologische klokken

Tegenstanders van het verzetten van de klok vinden dat de maatregel de ‘biologische klokken’ van mensen en dieren ontregelen en er zijn mensen die nog wekenlang last hebben van de verspringende tijd. Voorstanders van de zomer- en wintertijd zijn vooral in het zuiden te vinden, terwijl met name in Finland het verzet relatief groot is.

Dat de Europese Commissie de klok vrij wil geven wil overigens nog niet zeggen dat dit ook daadwekelijk gaat gebeuren: ook het Europees Parlement en alle lidstaten moeten daar nog over praten nadat de Commissie de knoop heet doorgehakt.